Lördagen den 1 april är det för åttonde året i rad dags för Naturskyddsföreningens arrangemang Sveriges största Klädbytardag. Genom arrangemanget förenas miljönytta, mode och smart ekonomi.

Trots fulla garderober shoppar svenskarna allt mer kläder. 2014 köpte vi i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textil per person. I genomsnitt hamnade åtta kilo textil per person i soppåsen. För att tillverka kläder går det åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odling av bomull och i textilfabriken. För att odla bomull och tillverka tyg till ett par jeans används cirka 10 000 liter vatten.

Detta är fakta som talar för miljönyttan med Klädbytardagen.

– För varje år blir det fler och fler som upptäcker hur roligt och enkelt det är att förnya garderoben på Klädbytardagen. Vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor vinst för miljön att förlänga klädernas liv, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Förra året bytte över 58 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing av 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 145 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya plagg.

Naturskyddsföreningen hoppas på nya rekord med cirka 120 planerade arrangemang. På flera platser arrangeras Klädbytardagen tillsammans med kommunen och Avfall Sverige, branschorganisation som arbetar för att förebygga avfall och ser till att avfall tas om hand och återvinns.

– Det är roligt att vi kan fortsätta det här samarbetet med Naturskyddsföreningen. Att byta kläder med andra sparar miljö och resurser. Förutom att kläderna får ett längre liv är det dessutom gratis och roligt. Att återanvända kläder genom Klädbytardagen eller insamlingar och att laga, låna och ändra är mycket bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Klädbytardagen har blivit tradition och en del i den heta och fortsatt växande miljötrenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar. Klädbytardagen har också spridit sig till Norge och Danmark. 

Klädbytardagen 2017

För mer information kontakta

Jessica Andreason, projektledare för Klädbytardagen, Naturskyddsföreningen, 073 944 99 10

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef, Avfall Sverige, 070 662 61 28

Eva-Lena Neiman, presskommunikatör, Naturskyddsföreningen, 070 794 04 07


Bifogade filer

 noName


Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i landets alla kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är "Det finns inget avfall". Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds och att det avfall som uppstår återvinns och tas om hand på bästa sätt. Kommunen och deras bolag är ambassadör, katalysator och garant för denna omställning.


Kontakt


Anna-Carin Gripwall

Kommunikationschef

acg@avfallsverige.se

070-6626128

Weine Wiqvist

VD

weine.wiqvist@avfallsverige.se

040-35 66 05

0708-93 15 99